Domeinnaamfraude, altijd scherp blijven

Een vriendelijke mevrouw van Trademark-Office.nl belde mij met de vraag of Berntsen Mulder Advocaten een verzoek heeft gedaan voor de registratie van de domeinnaam www.berntsenmulder.com.

“Nee dat hebben we niet.” Wij werken met www.berntsenmulder.nl en niet met ‘.com’. “Oh, dan is dit verzoek afkomstig van een derde partij. Heeft u enig idee wie dat zou kunnen zijn?” Ik vertel dat ik geen idee heb. “Heeft u misschien een concurrent die dat zou kunnen zijn?”

Alarmbellen

Aii…, denk ik, een concurrent die zich op internet profileert via www.berntsenmulder.com, daar zitten wij natuurlijk niet op te wachten. Er gaan bij mij direct een aantal alarmbellen rinkelen. In mijn hoofd vraag ik mij af wat wij kunnen doen om dit te voorkomen? Hoe kunnen wij onze handelsnaam beschermen? Kan dit zomaar?

Eerste registratierecht

De mevrouw van Trademark-Office biedt uitkomst. Ze legt mij uit dat wij het zogenaamde ‘eerste registratierecht’ hebben. “Als u aangeeft dat u van dat recht gebruik wilt maken, moeten wij de aanvraag van de andere partij afwijzen, en kunt u www.berntsenmulder.com alsnog zelf registreren.” Dat klinkt goed, denk ik, zo voorkomen we verdere problemen.

Intellectueel eigendom

De Trademark-Office-mevrouw gaat verder “Wij maken er dan een intellectueel eigendom van en nemen de domeinnaam voor u in beheer. U moet dan een keuze maken of u dit intellectueel eigendom 10 of 15 jaar wilt vastleggen.” Mmhh… 10 of 15 jaar vastleggen is wat lang, lijkt mij. Maar gelukkig stelt deze mevrouw mij ook hierover gerust met de mededeling dat wij na 60 dagen al kunnen opzeggen. So far so good. Als ik vraag of zij mij de exacte voorwaarden via de mail kan toesturen, beginnen de problemen. “Ik ben niet geautoriseerd om e-mails te versturen.”

Een internetbedrijf dat niet geautoriseerd is om e-mails te versturen? Dat lijkt me nogal stug. Als ik vraag hoe dat zit krijg ik het volgende antwoord. “Als wij u een e-mail sturen en u reageert hier niet binnen 24 uur op, moeten wij de domeinnaam vrijgeven aan de aanvrager. Wij zijn dan aansprakelijk voor reputatie- en omzetschade die u hierdoor lijdt.”

Juridische onzin

De Trademark-Office-dame schijnt niet door te hebben dat ze met een advocaat belt. Ik leg haar uit dat dat juridisch volledige onzin is en ze mij gerust een e-mail kan sturen met de voorwaarden voor de dienstverlening van Trademark-Office. Dan loopt het gesprek vast. Deze variant stond niet in haar script.
Ze probeert een ander script: “U loopt geen enkel risico, want u krijgt achteraf een bevestiging per e-mail met de exacte voorwaarden en wij leggen het gesprek op bandrecorder vast.”

Verkoopmethodes

Mijn weerstand tegen dit bedrijf en haar verkoopmethodes stijgt. Wat heb ik er aan dat ik achteraf een bevestiging krijg en dat zij een gesprek opnemen? Ik wil op papier zien waar ik ja tegen zeg. Daar kan deze mevrouw, en – na enig aandringen – haar leidinggevende mij niet aan helpen.
Ik vraag de leidinggevende of hij afspraken met mij zou maken onder voorwaarden die ik achteraf pas aan hem zal bevestigen. Dat leek de leidinggevende niet zo’n goed idee. Het gesprek is daarmee wel klaar.

Even googlen

Na dit curieuze gesprek Google ik ‘Trademark-Office.nl’ Ik krijg een waslijst aan waarschuwingen, waaronder:

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN, de instantie die in Nederland over de toewijzing van de domeinnamen gaat) heeft in samenwerking met AvroTros Opgelicht?! al over dit onderwerp gepubliceerd. Deze uitzending van Opgelicht?! is via deze link te bekijken.

Trap er niet in
De moraal van het verhaal? Trap niet in dit soort agressieve verkoopmethoden. De angst dat de concurrent er met met jouw domeinnaam vandoor gaat, kan u snel overtuigen om met zo’n dubieuze club in zee te gaan.
Stem nooit in voordat je de voorwaarden hebt ontvangen en bekeken. Als iemand niet ‘geautoriseerd’ is om deze voorwaarden toe te sturen, dan stinkt het zaakje.

The Trademark-Office handelt ook onder de namen: Trademark & Intellectual Property Office, DNS Europa, TIPO, I.P. Merk & Domeinregistratie, I.P. DNS.

Ontbinden of vernietigen
Mocht u nou toch in zee zijn gegaan met een dergelijke partij, dan bestaan er mogelijkheden om de overeenkomst te ontbinden of te vernietigen. Voor een consument kan dit binnen 14 dagen na het aangaan van de overeenkomst. Voor een bedrijf ligt dit wat gecompliceerder en zijn de omstandigheden van het geval doorslaggevend. U begrijpt dat ik die strijd graag voor u aan ga.

Gerelateerde berichten

De 20 van Alphen was weer geslaagd!

Nieuwsbericht   5 maart 2024

De 20 van Alphen was weer geslaagd!

Het was zondag 3 maart een prachtige dag, waarbij Jeroen Thiele het startschot gaf en […]


Lees meer ›
Dag van het Familierecht 2024 | Gratis adviesgesprek over scheiden, alimentatie, mediation en erfrecht

Nieuws   9 februari 2024

Dag van het Familierecht 2024 | Gratis adviesgesprek over scheiden, alimentatie, mediation en erfrecht

Ook dit jaar organiseert Berntsen Mulder Advocaten weer de Dag van het Familierecht. Op deze […]


Lees meer ›
Alimentatie per 1 januari 2024 verhoogd met 6,2%

Nieuwsbericht   6 december 2023

Alimentatie per 1 januari 2024 verhoogd met 6,2%

Met ingang van 1 januari 2024 wordt de alimentatie als gevolg van de jaarlijkse wettelijke […]


Lees meer ›